Plafons + biografia Emilio Gutiérrez Caba

EMILIO GUTIÉRREZ CABA

Valladolid, 26 de setembre del 1942

actor

Va néixer durant una gira teatral. Tota la seva família s’ha dedicat sempre al teatre i al cinema, per això la seva infantesa i adolescència transcorregueren en un ambient que determinà la seva vocació artística. Besnét de Pascual Alba, nét d’Irene Alba, nebot valencià de Leocadia Alba, fill petit d’Emilio Gutiérrez i Irene Caba Alba i nebot de Julia Caba Alba, les seves germanes Irene i Julia també s’han dedicat a la interpretació, així com la seva neboda valenciana Irene Escolar.

Realitzà els seus estudis teatrals a l’Instituto San Isidro de Madrid i formà part del seu grup escènic. Abans de dedicar-se a la interpretació, treballà en un laboratori de cinema de la productora Madrid Films.

L’estiu de 1962 s’incorporà com a professional a la companyia de Lilí Murati, amb la qual realitzà la seva primera gira per Espanya, i l’any 1963 interpretà el paper de Peter Pan a l’obra del mateix títol que es representà al Teatre María Guerrero de Madrid.

L’any 1968 creà la seva pròpia companyia juntament amb María José Goyanes. El 1970 estrenà una peça de l’escriptora Ana Diosdado, tituladaOlvida los tambores, amb la companyia de la seva germana Julia, col·laboradora en alguns muntatges: Olivia,  de Terence Rattigan i La profesión de la señora Warren, de Bernard Shaw, els quals consolidaren la seva carrera en el teatre.

Des de 1979 ha estrenat obres d’autors clàssics com Gil Vicente, Calderón, Shakespeare, Joyce o Juan Ruiz de Alarcón i no ha deixat d’intervenir en peces d’autors contemporanis com Álvaro del Amo, Jorge Díaz, Fermín Cabal o Juan García Larrondo. L’any 1996 interpretà el personatge de don Diego a El sí de las niñas, de Moratín, i el 1998 estrenà una obra que recorregué tot Espanya durant quasi quatre temporades: La mujer de negro.

L’any 2003 estrenà, al teatre, El príncipe y la corista, en la qual estigué acompanyat per María Adánez i el 2008, l’obra La muerte y la doncella, juntament amb Luisa Martín.

Durant la seva carrera cinematogràfica, en la qual debutà l’any 1963, acumula més de cent pel·lícules. El seu primer paper important fou a Nueve cartas a Berta (1965), de Basilio Martín Patino, i posteriorment destacà en altres pel·lícules com La caza (1965), de Carlos Saura i en la qual interpretà un jove que assistia a una cacera en la qual tres homes grans, interpretats pels actors Alfredo Mayo, Ismael Merlo i José María Prada, utilitzaven els seus rifles contra ells mateixos.

Miguel Albaladejo i Álex de la Iglesia el rescataren d’un semioblit, i li donaren papers destacats en els quals rebé diversos premis: el 2001 aconseguí un Premi Goya al millor actor de repartiment per La comunidad, d’Álex de la Iglesia. Aquella mateixa nit, la seva germana Julia alçava l’estatueta de millor actriu de repartiment. L’any 2002 va repetir en la mateixa categoria de millor actor de repartiment per El cielo abierto, de Miguel Albaladejo. L’any 2007 fou novament nominat per La torre de Suso, de Tom Fernández.

A la televisió, ha encarnat el personatge de San Juan de la Cruz a Teresa de Jesús i ha participat en nombroses telesèries, entre les darreres es troben Amar en Tiempos Revueltos i Gran Reserva.